Academician

Esti inteligent daca nu crezi decat jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care jumatate!
Articole
Legea privind organizarea si f...
din 27 decembrie 2001   Publicată în Monitorul Oficial nr. 843 din...

Academia Romana
  Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de...

Regulament pentru primirile de...
1.Alegerea de noi membri ai Academiei Române se va face în condiţii...

Lucian Blaga
    Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 la Lancrăm, lângă Sebeş, ju...

Ion Bianu
    Ioan C. Bianu (n. 8 septembrie 1856, Făget, judeţul Alba - d. ...

Ion Agarbiceanu
      (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos &m...

Constantin Anastasatu
(n. 2 septembrie 1917, Corabia — d. 26 iulie 1995) a fost un medic ftiziol...

Marius Andruh
(n. 1954) este un chimist român, membru corespondent al Academiei Rom&acir...

Eugen I. Angelescu
(n. 4 ianuarie 1896, Râmnicu Vâlcea - d. 19 februarie 1968, Bucureş...

Grigore Antipa
  Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoşani, d. 9 martie 1944, Bucur...

Anastase Simu

Anastase Simu (n. 25 martie 1854, Brăila - d. 28 februarie 1935, Bucureşti) a fost un academician român, Doctor în ştiinţe politice şi administrative, ocupând funcţiile de secretar la Legaţia României la Berlin, colecţionar de artă, membru de onoare (1933) al Academiei Române şi mai târziu senator de Brăila în 3 legislaturi . După studii făcute la Paris şi la Bruxelles, a fost membru al „Consiliului consultativ al artelor” (1910 - 1915) şi a fondat în 1910 Muzeul Simu, fiind primul colecţionar de la noi care a considerat necesar să ridice o casă de artă cu scopul de a contribui la educaţia municipalităţii, un muzeu (inaugurat la 21 Mai 1910 în centrul Bucureştiului , o premieră instituţionalizată în România ) care să demonstreze că artele noastre plastice se pot alătura şi compara de acum artelor plastice universale a cărui bogată colecţie de opere de artă românească şi străină a donat-o statului român în 1927. Muzeul Simu a funcţionat până în anul 1960 când a fost dărâmat de autorităţile comuniste pentru a construi în locul său Magazinul de Confecţii Eva . O parte din această colecţie se află astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca oraşului Bucureşti. Colecţia cuprindea circa 1200 de piese din toate genurile artistice : pictură , grafică , sculptură, artă decorativă.

 

 

 

Formarea

 

Anastase Simu s-a născut la Brăila pe 25 martie 1854 într-o familie de agricultori foarte bogaţi, cu moşii întinse în diferite zone ale ţării. El devine moştenitorul acestei imense averi la vârsta de 19 ani, când încă era elev la Institutul Teresianum din Viena. Îşi ia licenţa în drept la Paris şi doctoratul în ştiinţe politice şi administrative la Bruxelles. Este numit secretar la Legaţia României din Berlin şi apoi senator de Brăila în trei legislaturi consecutive. Începând să se intereseze de colecţionarea lucrărilor de artă, Anastase Simu se implică în acelaşi timp şi în alte domenii ale vieţii sociale şi culturale. Este membru în Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instrucţiunii Publice (1910–1915), membru al Ateneului Român, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

Colecţia de grafică românească

 

 

Colecţia de grafică cuprinde lucrări relizate în tehnici diverse precum:creion,cărbune ,tuş ,guasă , acuarelă, guaşă,pastel gravură , realizate de artisti români şi străini

Colecţia de grafică românescă cuprinde lucrări de :Carol Popp de Szathmáry, Theodor Aman , Nicolae Grant, Mişu Tăisanu, Constantin Jiquidi, Alexandru Severin, Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Apcar Baltazar, Vasile Dobrian, Ludovic Bassarab, Alexandru Bassarab.

 

 

 

Grafică straină

 

Colecţia de grafică străină cuprinde lucrări de: Antoine Bourdelle, Camille Pissarro, Firmin Massot, Charles Milcendeau , Alexandre Calame, Eugene Vibert, Leo Putz, Paini Elvetia, Max Choteau.